Forbruk

Strømmåleren registrerer og sender strømforbruket ditt til nettselskapet én gang hver time. Slik blir det enklere for deg å følge med på eget forbruk og analysere eget forbruksmønster. Vi anbefaler deg å følge med på strømforbruket ditt på Min side. 

Ny nettleie2.png

 

Hva bruker mest strøm i boligen?

Hvis du vil spare miljøet og senke strømregningen, lønner det seg å starte med det som bruker mest strøm: Oppvarming og varmtvann. Det er likevel ikke dumt å endre vaner også for andre elektriske apparater.

Forbruket varierer fra år til år, noe som ikke minst skyldes at enkelte år er kaldere enn andre. Vi bruker nemlig desidert mest strøm til oppvarming av boligen vår.  

Men hvordan fordeler egentlig strømforbruket vårt seg, hvis vi ser på gjennomsnittstallene? Dette er tommelfingerregelen: 

  • 60 prosent går til oppvarming 

  • 15-20 prosent til varmtvann 

  • 15 prosent til elektriske apparater 

  • 10 prosent til belysning 

Dette er gjennomsnittstall. Bor du i en moderne leilighet, omgitt av andre leiligheter, bruker du sannsynligvis en langt mindre andel på oppvarming. Bor du i en stor enebolig i et vinterkaldt område, og bare varmer opp med elektrisitet, vil regnestykket se helt annerledes ut. 

 

Virker strømregningen din unødvendig høy? Er du usikker på om du har et normalt, gjennomsnittlig strømforbruk?

Les mer om gjennomsnittlig strømforbruk her

 

Hva er "normalt" strømforbruk?

Det er vanskelig å gi et tall på hva som er et "normalt" forbruk fordi dette påvirkes av en rekke faktorer, som for eksempel:

Type bolig
En enebolig vil normalt sett bruke mer strøm enn en blokkleilighet.

Metode for oppvarming Elektrisk oppvarming vil bruke mer strøm enn vannbåren varme eller sentralfyring. De fleste nye blokkleiligheter blir nå bygd med vannbåren varme, og får da et lavere forbruk enn leiligheter med elektrisk oppvarming.

Innetemperatur
Hvor varmt man ønsker å ha det i boligen. Høyere innetemperatur gir høyere forbruk.

Alder på bygg
Nytt eller gammelt bygg og kvalitet på isolasjon har betydning for strømforbruket.

Antall beboere
Bor du alene eller er dere en stor familie i boligen. Flere folk i boligen betyr høyere forbruk.

Alt dette påvirker forbruket og det er derfor vanskelig å anslå hva et "normalt" forbruk vil være for din bolig. For å få mer utfyllende svar rundt forbruk og energi sparing, kan man kontakte Enova som tilbyr gratis energirådgivning

 

Hvordan kutte strømforbruk?

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunn. Vi har listet opp noen aktuelle sparetips, men du finner mer nyttig informasjon tilpasset din boligtype på Enova.no.

Senk temperaturen
Som en tommelfingerregel kan du regne med at du reduserer energibruken til oppvarming med ca. 5% for hver grad du senker innetemperaturen.

Styr temperaturen automatisk
Et varmestyringssystem som tidsstyrer temperaturen i boligen din og sikrer effektiv energibruk både når du er hjemme og når du ikke er til stede. Energibruken til oppvarming kan normalt reduseres med 20%.

Spar på varmtvannet
Det aller enkleste tiltaket du kan gjøre for å begrense energiforbruket til oppvarming av vann, er å bytte til sparedusj og montere sparedyse på vannkraner.

Montere tettelister
Sprekker rundt dører og vinduer gjør at kald luft trekker inn i boligen. Dette problemet kan det være vanskelig å oppdage fordi mange ikke kjenner noe til trekken. Et tips er å føre et tent lys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk. Du blir kvitt sprekkene ved å montere tettelister som kan kjøpes hos alle byggevarekjeder.

Etterisolere boligen
Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning. Luftlekkasje merkes ofte som trekk rundt vinduer, dører, i overgang mellom vegg og gulv/tak og langs gulv.

Bytt oppvarmingskilde
Varmepumpe, vedovn eller pelletsovn er noen av oppvarmingskildene det kan lønne seg å installere. Les mer om hva som kan passe til din bolig på Enova.no

 

Forbrukerguiden kan gi deg 15 gode tips som reduserer strømforbruket i hjemmet.

 

 

Forbruk og kostnad

elartiklerforbruk.png
** kjøkkenviften er kun beregnet ut fra rent forbruk, viften trekker også varme ut av huset, og er sånn sett en kilde til mer forbruk, da den tapte varmluften må erstattes. (1000w =1kWh)

Tall hentet fra Klimaekspertene

Sist endret: 24. April 2023 - 10:05